Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΗΧΟΘΕΡΜΟΝΩΣΗ ( με πετροβαμβακα ):






  Πολλοι φιλοι & συνεργατες με ρωτανε συχνα πιο ειναι το καλυτερο υλικο για να μονωσουν τα τοιχοπετασματα & τις ψευδοροφες γυψοσανιδας της οικιας τους ή του επαγγελματικου τους χωρου .
  Υπαρχουν στην αγορα καποια υλικα που σιγουρα θα καλυψουν τις αναγκες σας ( συνηθως οι προτασεις των επαγγελματιων ειναι οι ακολουθες : πετροβαμβακας , ορυκτοβαμβακας , υαλοβαμβακας , πλακες ξυλοβαμβακα , εξηλασμενη  & διογκωμενη πολυστερινη ) .
  Σε αυτη την παρουσιαση θα ασχοληθουμε με τον πετροβαμβακα ( μυθοι & πραγματικοτητα, τροπος σωστης επιλογης αναλογα με τις αναγκες σας ) .
  Ο πετροβαμβακας εχει  θερμομονωτικες και ηχομονωτικες ιδιοτητες καθως επίσης και πολυ υψηλες αντοχες  σε πολυ υψηλες θερμοκρασιες .Αρα με ενα υλικο εχουμε : πυροπροστασια  ( μεχρι 1000 βαθμους c) , ηχοπροστασια & θερμομονωση ενος χωρου .
  Εχει δε την ιδιοτητα να  ΜΗΝ ΕΛΚΕΙ τα τρωκτικα (αρα ειναι ιδανικο υλικο για μονωσεις σε οροφες ξυλου ).
  Μια ιδιοτητα ακομα του πετροβαμβακα ειναι οτι ειναι διαπνεον ( αρα αφηνει την υγρασια του χωρου να κινηται ελευθερα , χωρις να την εγκλωβιζει , και στεγνωνει ευκολα αν βραχει , αρκει να μην τον αφησουμε σε περιβαλλον υψηλης υγρασιας ) & ετσι δεν επιτρεπει στην μουχλα να δημιουργησει εστιες στον χωρο μας .
  Σαν προϊον στην αγορα θα τον βρουμε σε μορφη ρολλων (  παπλωμα ) ή σε συσκευασιες πλακων ( μορφοποιημενα-σκληρα προϊοντα )  σε διαφορες διαστασεις & πυκνοτητες , αναλογα καταλληλες για τις εκαστοτε αναγκες μας & εφαρμογες .
   ΠΡΟΣΟΧΗ : οταν τον ζητατε, παντα να διευκρινιζετε για ποια εφαρμογη θελετε να τον χρησιμοποιησετε .
  Κυκλοφορει σε πολλες παραλλαγες ( ειδικο βαρος , παχος & δυο χρωματα  << λαδι & κοκκινος >>)  & με πολλες επικαλυψεις  ( φυλλο αλουμινιου για χρηση σε τζακια & καλυψη σωληνων με υψηλες θερμοκρασιες , ασφαλτικο υλικο , υαλοϋφασμα ή μεταλλικο πλεγμα ) .
Οι διαστασεις που κυκλοφορουν στην ευρεια αγορα ειναι οι εξης :
α) Παπλωματα : 1.200 mm x  20.000 mm (πλατος χ μηκος ) /  Παχος :  75 mm - 150 mm
β) Πλακες : 600 mm x 1.000 mm  ( πλατος χ μηκος )  /  Παχος : 30 mm - 75 mm 
                       ( Πολυ σπανια δε, μπορει να βρειτε & μεχρι 100 m ).



 Τωρα : ενα αλλο πραγμα που θα πρεπει να γνωριζετε για τον πετροβαμβακα , ειναι πως πολυ μεγαλο ρολο  στη σωστη λειτουργια του  σε σχεση με τον ηχο , παιζει το ειδικο του βαρος , που εχει να κανει με το βαρος που εχει ανα κυβικο  ( m3).Οσο μεγαλυτερο το ειδικο βαρος του , τοσο πιο μεγαλη η πυκνοτητα του . (Να μην ξεχνατε ποτε πως για εσωτερικα τοιχοπετασματα οικιων, ποτε δεν θα χρησιμοποιειτε μεγαλυτερο ειδικο βαρος απο 50 kgr/m3, για λογους ασφαλειας, παιδιων και ηλικιωμενων.)
Τα ειδικα βαρη πετροβαμβακα που κυκλοφορουν συνηθως ειναι απο 30 kgr/m3  & φτανουν μεχρι 175 kgr/m3 .
Δεν υπαρχει λογος για μεγαλυτερα ειδικα βαρη. Αν ομως για καποιο λογο χρειαστειτε μεγαλυτερες διαστασεις, να μην ξεχνατε ποτε , πως & περισσοτερο χρονο θα χρειαστειτε για την αποπερατωση της εργασιας σας , αλλα & πολυ μεγαλυτερη κοστολογικη επιβαρυνση στην κατασκευη σας . Σε αυτο το προβλημα υπαρχει η συνθετη λυση των διπλων τεμαχιων (σε συνδυασμο παχων & ειδικων βαρων ) .


Μ Ε Γ Α Λ Η   Π Ρ Ο Σ Ο ΧΗ   κατα την τοποθετηση του πετροβαμβακα,  πρεπει να δωσει ο τεχνιτης , να μην του κανει κοιλωματα  ( καμπυλες ) . Αν συμβει κατι τετοιο , το υλικο μας δεν εχει την επιθυμητη συμπεριφορα  σε συνεργασια με την γυψοανιδα μας ή το εκαστοτε υλικο που εχουμε επιλεξει για να κανουμε την εργασια μας . Οποτε καλυτερα θα ειναι να επιλεξουμε ενα καλο συνεργειο που πραγματικα μπορει να πετυχει αυτο που θελουμε & εχουμε συμφωνησει, σε συνεργασια παντα με τον επιβλεποντα μηχανικο . Πολλες φορες μπορει να μας κοστισει κατι ισως λιγο ακριβοτερο σε τιμη , αλλα να παρουμε ακριβως αυτο που θελουμε απο την αρχη , παρα να φτασουμε στο σημειο να πληρωσουμε μια δουλεια φτηνοτερα , κατα το δικο μας πιστευω  , αλλα στην ουσια να μας στοιχισει πολυ ακριβοτερα ! ! !  Μην ξεχνατε πως αν δεν πετυχετε με την πρωτη αυτο που ζητατε πραγματικα , θα πρεπει να ξηλωσετε την κατασκευη σας & να την ξανακατασκευασετε απο την αρχη . Αυτο θα συμβει αν ειστε τυχεροι  & το καταλαβετε αμεσα , αλλιως θα σας κοστισει & σε εξοδα  ψυξης - θερμανσης , συν το κοστος της επανακατασκευης.

 Ελπιζω το αρθρο αυτο να σας βοηθησει αρκετα .
 Ευχαριστω για τον χρονο σας .

 Για περισσοτερες πληροφοριες :

        ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΛΑΣΣΗΣ ( Τεχνιτης συστηματων ξηρας δομησεως )

        Τηλέφωνο : +1 698.302.6022

         Διεύθυνση email : AV_ar-T-chitecture@hotmail.com

        Διεύθυνση f/b : https://www.facebook.com/AV.ar.T.chitecture/info

ΠΕΡΙ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ..... Ο ΛΟΓΟΣ !!! ......

Κατόπιν συζητήσεως με τον υπεύθυνο ομάδας, μου ζητήθηκε να καταγράψω τις όποιες γνώσεις μου πάνω στο μάρμαρο, καθώς προέρχομαι από οικογένεια "μαρμαράδων".
Η αρχή έγινε με τον πατέρα μου στην δεκαετία του '60 κι ακουλήθησαν και οι γιοί του.

Λοιπόν, είμαι ο Κων/νος και μαζί θα ξεκινήσουμε ένα ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο των μαρμάρων, με θέματα ενημέρωσης, αγορών κατεργασίας και τέλος κάποιων καλοπροαίρετων συμβουλών στην χρησιμότητα και τοποθέτηση του μαρμάρου...
Καλή μας περιήγηση...!

Ελληνικό μάρμαρο
Αρχικά ας πούμε δυο λόγια τι είναι το μάρμαρο. Το μάρμαρο είναι πέτρωμα αποτελούμενο κατά το μέγιστο ποσοστό του από ασβεστίτη. Είναι προϊόν ανακρυστάλλωσης ασβεστολίθων. Η λέξη ετυμολογείται από την αρχαιοελληνική μάρμαρος, δηλαδή «λαμπερός λίθος».
Το μάρμαρο χαρακτηρίζεται από κοκκοβλαστικό ιστό. Τα μάρμαρα με μικρό ποσοστό μαρμαρυγιών χαρακτηρίζονται ως σιπολίνες. Οι διαφορετικές ποικιλίες του μαρμάρου είναι, αρχικά, προϊόντα ιζηματογένεσης του ασβεστίτη (μιας αργής διαδικασίας γεωλογικού σχηματισμού) και διαφέρουν μεταξύ ως προς το χρώμα, τη σύσταση και τη χημική σύνθεση. Η σκληρότητά του είναι 3-4, ανάλογα με τη σύνθεσή του και η θραύση του ακανόνιστη, ενώ το ειδικό βάρος του ποικίλλει από 1,8 - 2,85 περίπου.
Το μάρμαρο έχει τη χημική σύνθεση του ανθρακικού ασβεστίου ή ασβεστίτη (CaCO3) ή του δολομίτη ((Ca,Mg) (CO3)2) ή και συνδυασμό των δύο ορυκτών. Ο καθαρός ασβεστίτης είναι λευκός, αλλά ορυκτές προσμίξεις προσθέτουν χρώμα σε τυχαία πρότυπα. Για παράδειγμα ο αιματίτης προσθέτει το κόκκινο χρώμα. Όλα τα άλατα ανθρακικών οξέων, δεχόμενα την άμεση επίθεση των οξέων, παράγουν διαλυτά οξέα και διοξείδιο του άνθρακα. Συνεπώς, η όξινη βροχή αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των μαρμάρων μαζί με την ατμοσφαιρική μόλυνση.

Ο πλούτος της Ελλάδας, σε κοιτάσματα μαρμάρου εκλεκτής ποιότητας, κυρίως Λευκά, σε συνδυασμό με μια μακρόχρονη παράδοση στην τέχνη του μαρμάρου που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων, έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της σημερινής, σύγχρονης και δυναμικής ελληνικής βιομηχανίας μαρμάρου.
Στον κλάδο απασχολούνται περισσότερα από 60.000 άτομα συνολικά, από τα οποία ένα αξιόλογο ποσοστό έχει υψηλό βαθμό εξειδίκευσης στους τομείς εξόρυξης, κατεργασίας και τοποθέτησης.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις μαρμάρου δραστηριοποιούνται συνήθως σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω τομείς:
- Λατομεία,
- Κοπή ή/και κατεργασία,
- Κατασκευή καλλιτεχνημάτων, ταφικών, εκκλησιαστικών μνημείων,
- Εμπόριο όγκων και προϊόντων μαρμάρου στην εγχώρια ή/και διεθνή αγορά,
- Τοποθέτηση - εφαρμογές μαρμάρου.
Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις έχουν επιτύχει μια κάθετη οργάνωση και δραστηριοποιούνται σε όλους σχεδόν τους παραπάνω τομείς. Οι επιχειρήσεις αυτές εκμεταλλεύονται συνήθως περισσότερα από ένα λατομεία, διαθέτουν σύγχρονα εργοστάσια κοπής και κατεργασίας, καθώς και δυναμικά εμπορικά τμήματα για τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες.

Τα αποθέματα των κοιτασμάτων μαρμάρου στην Ελλάδα είναι τεράστια, πολλοί μάλιστα τα χαρακτηρίζουν πρακτικά ανεξάντλητα. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία μαρμάρων σε διάφορους χρωματισμούς και τύπους, κυρίως όμως λευκά μάρμαρα, ορισμένα από τα οποία είναι από τα καλύτερα μάρμαρα του κόσμου. Γι' αυτό και η Ελλάδα θεωρείται η χώρα με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε λευκά και ανοιχτόχρωμα μάρμαρα.
Εκτός από τα λευκά, υπάρχουν και πολλοί τύποι χρωματιστών, όπως μαύρα μάρμαρα, γκρι, μπεζ, κόκκινα, πράσινα κ.ά. με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εξορύσσονται, επίσης, τραβερτίνης και όνυχας πολύ καλής ποιότητας.