Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΠΕΡΙ ΜΑΡΜΑΡΟΥ Ο ΛΟΓΟΣ ( συνεχεια )

Παραγωγικότητα
Η ετήσια παραγωγή των λατομείων μαρμάρου ανέρχεται σήμερα σε 2.000.000 τόνους, ενώ η δυναμικότητα των εργοστασίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει κατά πολύ τους 2.500.000 τόνους.
Τα περισσότερα από τα εργοστάσια διαθέτουν εξοπλισμό, κύριο και βοηθητικό, σύγχρονης τεχνολογίας και μπορούν να παράγουν τελικά προϊόντα μαρμάρου κάθε είδους, όπως λεπτά πλακίδια τυποποιημένων διαστάσεων, είδη υγιεινής, διακοσμητικά προϊόντα μαρμάρου, μνημεία, καλλιτεχνήματα κ.ά., καθώς και προϊόντα ειδικών διαστάσεων. Το σημαντικό όμως είναι ότι μπορούν να ικανοποιήσουν απόλυτα τις ειδικές απαιτήσεις της πελατείας τους και να ανταποκριθούν με συνέπεια στους συμφωνημένους χρόνους παράδοσης και τις εκάστοτε καθοριζόμενες ποιοτικές προδιαγραφές.



 Κέντρα παραγωγής μαρμάρου:

Καβάλα-Δράμα/Βέροια-Θάσος
Το σημαντικότερο κέντρο εξόρυξης, κοπής και κατεργασίας μαρμάρου στην Ελλάδα είναι σήμερα η ευρύτερη περιοχή της Δράμας-ΚαΒάλας-θάσου. Εδώ έχουν εγκατασταθεί και δραστηριοποιούνται πολλές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, ορισμένες από τις οποίες κατατάσσονται μεταξύ των μεγαλύτερων σιην Ευρώπη. Στα Βουνά της περιοχής, υπάρχουν τεράστια αποθέματα λευκών και ημιηευκων μαρμάρων, όπως είναι τα Λευκά της Θάσου, τα μάρμαρα Άγιαξ, Βόλακας, Άριστον, Νέστου, Πηγών, Κρυστάλλινα Θάσου, ημίλευκο Καβάλας κ.ά. τα οποία λόγω της εξαιρετικής τους ποιότητας είναι πολύ γνωστά στη διεθνή αγορά και κυρίως στην Ευρώπη, στις αραβικές χώρες και στις Η.Π.Α.
Στη Ζώνη αυτή, εξορύσσονται περισσότερα από 200.000 κυβ. μέτρα όγκων μαρμάρου τα οποία, στο μεγαλύτερο ποσοστό, κόβονται και κατεργάζονται στα σύγχρονα εργοστάσια της περιοχής. Στα εργοστάσια αυτά μεταφέρονται για κοπή και κατεργασία και μάρμαρα από άλλες περιοχές της χώρας. Το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής παραγωγής εξάγεται, κυρίως σαν κατεργασμένα τελικά προϊόντα από τα λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης.
Η περιφέρεια Κοζάνης και Βέροιας, όπου υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα λευκού και ημίλευκου μαρμάρου με πολύ καλές φυοικομηχανικές ιδιότητες. Η συνολική ετήσια παραγωγή όγκων μαρμάρου στη Ζώνη αυτή εκτιμάται σε 50.000 και πλέον κυβ. μέτρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής κατεργάζεται σε σύγχρονα εργοστάσια της περιοχής.

Αθήνα · Πεντέλη
Η ευρύτερη περιοχή της Αττικής είναι ένα από τα αρχαιότερα κέντρα εξόρυξης και κατεργασίας μαρμάρου στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Εδώ σήμερα είναι συγκεντρωμένα πολλά εργοστάσια κοπής και κατεργασίας μαρμάρου. Στα εργοστάσια αυτά μεταφέρονται ογκομάρμαρα από όλη τη χώρα για κοπή και κατεργασία, ενώ ένα σημαντικό τμήμα της παραγωγής εξάγεται σε όλο τον κόσμο από το λιμάνι του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.
Από τα αρχαιότερα κέντρα παραγωγής μαρμάρου στον κόσμο
Σ' αυτή την περιοχή εξορύσσεται το φημισμένο λευκό μάρμαρου Διονύσου-Πεντέλης. Επίσης, εδώ υπάρχουν τα κοιτάσματα του θαυμάσιου λευκού Πεντελικού μαρμάρου, γνωστού από την αρχαιότητα. Η εκμετάλλευση του Πεντελικού μαρμάρου, με το οποίο έχουν κατασκευαστεί τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας, διακόπηκε το 1976 για περιβαλλοντικούς λόγους με αποτέλεσμα η ετήσια παραγωγή ογκομαρμάρων στην περιοχή της Αττικής να μειωθεί σημαντικά από 50.000 στα 20.000 περίπου κυβ. μέτρα ογκομαρμάρων.

Άλλα σημαντικά κέντρα μαρμάρου
Εκτός από τις περιοχές Δράμας, Καβάλας, Θάσου και της Αττικής, σημαντικά κέντρα εξόρυξης και κατεργασίας μαρμάρου υπάρχουν και σε άλλα διαμερίσματα της χώρας. Τα πιο γνωστά είναι:
Η περιοχή Βόλου-Πηλίου, η οποία είναι ένα νέο σχετικά κέντρο εξόρυξης μαρμάρου. Εκεί έχουν εντοπιστεί αξιόλογα κοιτάσματα του γνωστού ροζ μαρμάρου του Βόλου. Επίσης, στην περιοχή εξορύσσονται και άλλοι τύποι λευκών και ημίλευκων μαρμάρων, καθώς και το ροζ Βόλου.

Οι περιοχές της Αργολίδας και των Ιωαννίνων, όπου εξορύσσονται κυρίως μπεζ μάρμαρα, όπως τα πασίγνωστα κορμός Ιωαννίνων-τσινί Ιωαννίνων και τα Μυκηνών: μπεζ Έσπερος-Άδωνις, Mυκηνών μπεζ Άδωνις, Μυκηνών μπεζ Νιόβη.
ΣτΗΝ Αργολίδα επίσης, και στην περιοχή Καρναζέικα, παράγεται και το γνωστό μπεζ σκούρο μάρμαρο με την ονομασία Καρναζέικο. Διατείθεται σε μπεζ ριγωτό, μπεζ σπέσιαλ (με κυκλικά κοχυλοειδή νερά) και το δίδυμο που είναι ένας συνδυασμός και το δυο και κάτι παραπάνω. Τα οποία λόγω των ωραίων τους απαλών χρωματισμών και της καλής τους ποιότητας, χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην εγχώρια αγορά. Η συνολική ετήσια παραγωγή όγκων στην Αργολίδα και τα Ιωάννινα είναι σήμερα της τάξης των 40.000 κυβ. μέτρων, αν και μερικά χρόνια πριν ήταν πολλαπλάσια.

Η περιοχή της Λακωνικής Μάνης, όπου εξορύσσεται το γνωστό λευκό κρυσταλιζέ μάρμαρο με την επωνυμία: λευκό Δυρού.
Η περιοχή του Αρκαδικού βουνού Πάρνωνα, όπου υπάρχει το κέντρο εξόρυξης του ημίλευκου μαρμάρου με την γενική ονομασία, μάρμαρο Πάρνωνα. Εξαιρετικής αντοχής και κατεργασίας που ορισμένοι επιτείδιοι το "πλασάρουν" στην αγορά, ως Καβαλιώτικο κάτι που ο αδαής δεν μπορεί να διακρίνει με την πρώτη ματιά...!

Διαθεσιμότητα
Η εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών μαρμάρων και ο υψηλός βαθμός ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας, η οποία ανταποκρίνεται απόλυτα στις απαιτήσεις της ξένης αγοράς, έχει οδηγήσει σε μια σταθερή αύξηση των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών ελληνικών μαρμάρων είναι λευκά και ημίλευκα, όπως τα λευκά της Θάσου, της Ανατολικής Μακεδονίας, του Διονύσου-Πεντέλης κ.ά. Επίσης, εξάγονται αρκετές ποσότητες χρωματιστών μαρμάρων από διάφορες περιοχές και κυρίως πράσινα, μαύρα, γκρι.
Τα ελληνικά μάρμαρα εξάγονται κυρίως σε πλάκες και πλακίδια τυποποιημένων διαστάσεων, διάφορα καλλιτεχνήματα, καδρέτα(λωρίδες σταθερού πλάτους που εν συνεχεία κόβονται στο επιθυμητό μήκος) και άλλα τελικά προϊόντα ειδικών διαστάσεων. Εξάγονται επίσης και μικρές ποσότητες ογκομαρμάρων και πλακών τελάρου( η κοπή των ογκόλιθων σε πλάκες πάχους 2-3cm με διαστάσεις ίσες με αυτές του ογκόλιθου).
Οι εξαγωγές ελληνικών μαρμάρων κατευθύνονται σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ, και τις Αραβικές χώρες.

Εφαρμογές
Ολα αυτά είναι ενδεικτικοί τύποι μαρμάρων με άμεσες εφαρμογές ανά περίσταση και κατεργασία στην διακόσμηση εσωτερικών κι εξωτερικών χώρων.
Κι  εδώ έγκειται η ανάγκη μελέτης του αντικειμένου από τον αγοραστή και πρωτίστως, ο συμβιβασμός τεχνικής δυνατότητας του κάθε μαρμάρου, έναντι της χρωματικής αισθητικής. Τα μάρμαρα που οι προδιαγραφές τους (πυκνότητα-σκληρότητα κατεργασίας-αντοχή στην διάβρωση και την φθορά του ήλιου) είναι μόνο για εσωτερική χρήση, όσο πανέμορφα κι αν δείχνουν με τίποτε δεν θα προσπαθήσουμε να τα τοποθετήσουμε σε εξωτερικούς χώρους. Κι αν ο τεχνίτης σας, σας προτείνει/ πείσει για το αντίθετο, πρόκειται για ανίδεο (στην καλύτερη περίπτωση) ή καιροσκόπο απατεωνίσκο (στην χειρότερη). Γιαυτό Προσοχή...προσοχή...!!!
Ο οποιοσδήποτε έμπορος ή τεχνίτης μαρμάρων, μετά την πώληση/τοποθέτηση, δεν θα είναι μαζί σας. Η Συναλλαγή έλαβε τέλος. Εσείς όμως, θα βλέπετε καθημερινά τον χώρο σας, και θα χαίρεστε το όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, ή θα λυπάστε κάθε φορά που θα βλέπετε την υπογραφή του άτεχνου/ανίδεου...!

(Άρα ψάξτε, κάντε την μελέτη σας, και ζητήστε δείγματα γραφής απ τον οποιονδήποτε "καλλιτέχνη". Ελπίζω μέσα απ αυτά τα άρθρα, να αποφύγουν αρκετοί τις κακοτοπιές και τους ουρανοκατέβατους "αλεξιπτωτιστές"...)
 ΔΕΙΓΜΑ ΟΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

 ΔΕΙΓΜΑ ΟΡΟΦΗΣ ΜΕ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΜΑΣ


 ΔΕΙΓΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΠΙ ΤΟΙΧΟΠΕΤΑΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΗ


ΔΕΙΓΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΞΗΡΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ