buildnet.gr (κατασκευη-διαχειριση-νομοθεσια)οικοδομης


Επιδοτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και για χαμηλόμισθους


Στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον" για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με επιδότηση, μπορούν πλέον να ενταχθούν και οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Παράλληλα, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν πλέον και νεότερες κατοικίες που έχουν κτιστεί δηλαδή από το 1990 και μετά, εφόσον κατατάσσονται βάσει του
πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία Δ και κάτω, ενώ μέχρι τώρα μπορούσαν να ενταχθούν κτίρια που ήταν κατασκευασμένα μέχρι και το 1989.


Αναλυτικότερα οι αλλαγές του προγράμματος είναι:

   - Δημιουργία νέας εισοδηματικής κατηγορίας κινήτρων που αφορά ωφελούμενους των οποίων το ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ ή το οικογενειακό τις 20.000 ευρώ, με επιχορήγηση 70% και άτοκο δάνειο 30% του προϋπολογισμού
- Αρση των περιορισμών σχετικά με α) κτίρια πριν το 1990, β) κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία, και γ) μία αίτηση ανά πολίτη
- Δυνατότητα να μπουν και κενές κατοικίες αρκεί να χρησιμοποιούνταν ως κατοικία κάποια στιγμή κατά τα τρία τελευταία χρόνια
- Δυνατότητα για 5/6ετές δάνειο, αντί για 4ετες προκειμένου να αυξηθεί η εγκρισιμότητα δανείων
- Αύξηση της προκαταβολής από 30% σε 40% του Π/Υ της κάθε αίτησης
- Πρόβλεψη δαπάνης για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα και έως 800 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για πολυκατοικία



Ποιός μπορεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα - Με ποια κίνητρα;


Κατηγορία Ωφελούμενων Α1 Α2 Α3
Ατομικό Εισόδημα Α.Ε. <12.000 ευρώ 12.000 ευρώ < Α.Ε. < 40.000 ευρώ 40.000 ευρώ < Α.Ε. < 60.000 ευρώ
Οικογενειακό Εισόδημα Ο.Ε. < 20.000 ευρώ 20.000 ευρώ < Α.Ε. < 60.000 ευρώ 60.000 ευρώ < Ο.Ε. < 80.000 ευρώ
Κίνητρο 70% επιχορήγηση
30% Ατοκο Δάνειο (επιδότηση επιτοκίου 100% έως 31.12.2015)
35% επιχορήγηση
65% Ατοκο Δάνειο (επιδότηση επιτοκίου 100% έως 31.12.2015)
15% επιχορήγηση
85% Ατοκο Δάνειο (επιδότηση επιτοκίου 100% έως 31.12.2015)

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ ή στο τηλ. 210-9797400






Αυξάνονται τα φυτεμένα δώματα


Πολλαπλασιάζονται στη χώρα μας τα παραδείγματα φυτεμένων δωμάτων, μιας ουσιαστικής κίνησης προσέγγισης του φυσικού τοπίου για τη δημιουργία υπαίθριων χώρων πάνω σε κτίρια.
Τα φυτεμένα δώματα ή πράσινες στέγες προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά. Η αύξηση των εφαρμογών οφείλεται στο ότι το ολοκληρωμένο σύστημα υποδομής φυτεμένου δώματος μπορεί να εφαρμοστεί στα περισσότερα κτίρια λόγω του μικρού φορτίου με το οποίο επιβαρύνει την πλάκα.

Οπως επισήμανε, εργολάβος οικοδομών ειδικές αντιρριζικές μεμβράνες από εύκαμπτη πολυολεφίνη χρησιμοποιούνται για την στεγάνωση του δώματος, οι οποίες παράλληλα προστατεύουν από τη διαβρωτική δράση των ριζών παρέχοντας εγγυημένη προστασία. Παράλληλα, εξειδικευμένα πατήματα αποστράγγισης προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα, καθώς συγκρατούν μέρος του νερού, το οποίο αποδίδουν σταδιακά στα φυτά. Έτσι επιτυγχάνεται η ομαλή ανάπτυξη των φυτών σε συνδυασμό με την οικονομία του νερού. To μηχανικό υπόστρωμα ανάπτυξης των φυτών είναι ειδικά μελετημένο για να προσφέρει καλή αποστράγγιση και αερισμό ακόμα και όταν είναι βρεγμένο. Μετά από δεκαετίες ερευνών σης χώρες που πρωτοστατούν στην δημιουργία φυτεμένων δωμάτων, σήμερα υπάρχει εξειδικευμένη τεχνολογία που εγγυάται την επιτυχημένη εφαρμογή ενός φυτεμένου δώματος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες χωρίς κανένα φόβο αστοχίας.

Ο σχεδιασμός του φυτεμένου δώματος /πράσινης στέγης γίνεται σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ορίζονται οι επιμέρους χώροι και η αναλογία σκληρού και μαλακού δαπεδοτοπίου, ανάλογα με την χρήση του χώρου. Η επιλογή κατάλληλων ξηρανθεκτικών φυτών σύμφωνα με τις συνθήκες της περιοχής εξασφαλίζει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Αναφερόμενος στα οφέλη ενός φυτεμένου δώματος επισήμανε ότι είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η δημιουργία ενός φυτεμένου δώματος προσφέρει περιβαλλοντικά, ενεργειακά, και οικονομικά οφέλη και συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας τη ζωής των κατοίκων στα αστικά κέντρα.

Πιο αναλυτικά η εφαρμογή φυτεμένων δωμάτων συμβάλει περιβαλλοντικά στη: Βελτίωση του μικροκλίματος των αστικών περιοχών. Συγκράτηση των αιωρούμενων σωματιδίων. Μείωση της ηχορύπανσης, της σκόνης και του νέφους. Δημιουργία φυσικού περιβάλλοντος για την αστική χλωρίδα και πανίδα. Συμβολή στην προστασία και την αύξηση της βιοποικιλότητας. Δημιουργία νέων υπαίθριων χώρων πρασίνου και δικτύων "πράσινων/αειφορικών" διαδρόμων στον αστικό ιστό. Συμβολή στην ισοκατανομή των χώρων πρασίνου ειδικά στις επιβαρυμένες αστικές περιοχές. Διαχείριση όμβριων υδάτων και πλημμυρικών φαινομένων καθώς συμβάλλουν στην αποφόρτιση των δικτύων.

Ωστόσο πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά των φυτεμένων δωμάτων στην εξοικονόμηση ενεργείας και στην προστασία του κτιρίου.

Τέλος, τα ολοκληρωμένα συστήματα υποδομής φυτεμένων δωμάτων αυξάνουν την διάρκεια ζωής των υποκείμενων μεμβρανών στεγανοποίησης, με αποτέλεσμα την ασφαλέστερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους.


Πηγή: B&RE Investment, της Ναυτεμπορικής

Πηγη :  http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=222&la=1&catid=203&artid=4049




Πότε απαιτείται και πότε όχι άδεια δόμησης


Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο δόμησης επιφέρει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Με το σχέδιο νόμου, η συζήτηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει στη Βουλή, το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να καθορίσει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς για την εκτέλεση οποιασδήποτε κατασκευής εντός ή εκτός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων ή οικισμών.
Μεταξύ άλλων, ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός καθορίζει για ποιές εργασίες απαιτείται άδεια δόμησης και για ποιές όχι, για ποιες χρειάζεται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, αλλά για το ποιές κατασκευές θεωρούνται αυθαίρετες.

Ειδικότερα, αυθαίρετη είναι κάθε κατασκευή που εκτελείται ή έχει εκτελεστεί χωρίς οικοδομική άδεια ή άδεια δόμησης, καθ' υπέρβασιν της οικοδομικής άδειας, βάσει άδεια δόμησης, που ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε, όπως και κατά παράβαση γενικών ή ειδικών διατάξεων και των μέγιστων ανοχών όπως αυτές καθορίζονται.

Σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής, που δεν παραβιάζει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής της, αυτή είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί ύστερα από έκδοση ή αναθεώρηση της άδειας δόμησης. Μετά την έκδοση ή αναθεώρηση της παραπάνω άδειας δόμησης, η κατασκευή παύει να είναι κατεδαφιστέα. Πρόστιμο αυθαίρετα κατασκευής δεν θα επιβάλλεται σε περίπτωση αναθεώρησης άδειας δόμησης που βρίσκεται σε ισχύ, εφόσον τηρείται το περίγραμμα της οικοδομής, ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου.

Σύμφωνα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, άδεια δόμησης απαιτείται για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης, όπως:
α. Κατεδάφιση κατασκευών,
β. Εκσκαφές, επιχώσεις, διαμορφώσεις οικοπέδων και γηπέδων με σκοπό τη δόμηση,
γ. Τοποθέτηση ικριωμάτων,
δ. Ανέγερση, προσθήκη, επισκευή, κτιρίων και των παραρτημάτων τους,
ε. Τροποποίηση όψεων,
στ. Αλλαγή χρήσης σε χώρους που η λειτουργία τους απαιτεί έγκριση άλλου φορέα της Υπηρεσίας Δόμησης,
ζ. Κατασκευή και προσθήκη οποιασδήποτε μορφής εγκατάστασης,
η. Περιτοιχίσεις,
θ. Κατασκευή υπόγειων δεξαμενών νερού και δεξαμενής λυμάτων.

Εργασίες μικρής κλίμακας
Όσον αφορά την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, απαιτείται για τις ακόλουθες εργασίες σε κτίρια που υφίστανται νόμιμα:

1) Δοκιμαστές τομές του εδάφους και εκσκαφή μετά από έγγραφο της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
2) Τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών για αυτοστέγαση μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού όπως εκάστοτε ορίζονται.
3) Αντλητικές εγκαταστάσεις και κτίσματα με τις απολύτου απαραίτητες διαστάσει για τη στέγασή τους, εκτός της περίπτωσης που επιβάλλεται η κατασκευή υποστυλωμάτων και εφόσον έχουν την απαιτούμενη έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας.
4) Γεωτρήσεις νερού σε ιδιόκτητα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού ή σε γήπεδα εκτός σχεδίου, μετά από έγκριση του δήμου της περιοχής και της αρμόδιας δ/σης της περιφέρειας.
5) Οι εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες, σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003, χωρίς εργασίες αντιστήριξης.
6) Εγκατάσταση προσωρινών κατασκευών που συνοδεύεται με πιστοποιητικό στατικής επάρκειας.
7) Η κατασκευή ανελκυστήρα που απαιτείται για τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων σε υφιστάμενα κτίρια.
8) Κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, ή τις ZOE που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων. Για την κοπή δένδρων, στο περίγραμμα της εκσκαφής δεν απαιτείται οποιαδήποτε άδεια.

Η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση μηχανικού. Με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ καθορίζεται η διαδικασία έκδοσης της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας και μπορούν να καθορίζονται επιπλέον των παραπάνω και άλλες περιπτώσεις, όπου απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής
κλίμακας.

Αντίθετα, δεν απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για τις ακόλουθες εργασίες:

α. Μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή τις όψεις του, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή/και την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων,
β. Εσωτερικούς και εξωτερικούς χρωματισμούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων,
γ. Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων,
δ. Συντήρηση, επισκευή, ή διασκευή εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων,
ε. Αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα, στη συντήρηση, επισκευή στεγών χωρίς χρήση ικριωμάτων,
ζ. Απλή περιτοίχιση από λιθοδομή μέχρι ύψους ενός μέτρου ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό χωρίς χρήση σενάζ  γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές. Επίσης, επιτρέπεται οριοθέτηση με πασσάλους των κορυφών οικοπέδου ή γηπέδου,
η. Κατασκευή πέργκολας σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών ή στον περιβάλλοντα ακάλυπτο χώρο, εστιών, φούρνων και τζακιών σε εσωτερικούς χώρους,
θ. Τοποθέτηση ασκεπούς δεξαμενής νερού ή πισίνας, μέγιστης επιφάνειας 40 τ.μ., που εξυπηρετούνται με εξωτερικά συστήματα χωρίς μηχανοστάσια και με την προϋπόθεση ότι το ύψος τους σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει περισσότερο το ένα μέτρο από την οριστική στάθμη εδάφους
ι. Μικρές διαμορφώσεις του εδάφους με πέτρα μέχρι συν/πλην 0.50 μ από το φυσικό έδαφος. Επίσης, τοποθέτηση κλιματιστικών σε υφιστάμενα κτίρια, ηλιακών θερμοσιφώνων, φυτεμένων δωμάτων και φυτεμένων επιφανειών.

Για τις ανωτέρω εργασίες απαιτείται, προ 48 ωρών, έγγραφη ενημέρωση για την εκτέλεση τους της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

Επίσης χωρίς άδεια δόμησης, αλλά σύμφωνα με τους όρους που ορίζει η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και ύστερα από δήλωση ανάληψης επίβλεψης από αρμόδιο τεχνικό, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα, θα εκτελούνται οι εργασίες στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1) Κατεδάφιση κατασκευών ή κτιρίων, που χαρακτηρίζονται επικινδύνως ετοιμόρροπα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί επικινδύνων οικοδομών,
2) Εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας που καθορίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης σε κτίριο ή κατασκευές που έχουν χαρακτηρισθεί επικίνδυνες, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,
3) Κατεδάφιση ή αποκατάσταση κατασκευών που έχουν κριθεί οριστικά αυθαίρετες κατά τις ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις.


Πηγή: "Η Βραδυνή της Κυριακής" 
Πηγη : http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=216&la=1&catid=197&artid=4076

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου